Lia Schrier

06-12362256
DAG EN NACHT BEREIKBAAR

Duurzaam

Als het voor u belangrijk is dan denk ik met u mee in duurzame keuzes.

Het is misschien niet het eerste waar u aan denkt als u een uitvaart voorbereidt. Toch zijn er vele aspecten en mogelijkheden om de zogeheten ecologische voetprint te verkleinen.

Verzorgen en kleden

Bij de laatste zorg voor een overledene, gebruik ik zelf zo duurzaam mogelijke materialen. Als het u aanspreekt, dan kunt u voor de kleding synthetische materialen vermijden.

Opbaren

In plaats van het gebruik van een koeling, kan er ook een opbaring met graszoden zijn. Ik kan u voorlichten over de methode en wat er voor nodig is.

Cremeren of begraven

Beide opties hebben hun eigen milieu-aspecten. Voor cremeren wordt veel gas gebruikt, wel is er in Almere een mogelijkheid voor een electrische oven.

Voor begraven wordt grond in gebruikt genomen. Natuurlijk kunt u ook denken aan een natuurbegraafplaats, waar het landschappelijk belang én het gebruik van natuurlijke materialen voorop staan. Ik kan u er veel over vertellen.

Kisten, baren en waden

Een duurzame keuze is: een kist van massief hout dat uit Nederland komt, een wilgentenen mand of baar of mogelijk een kartonnen kist (niet in elk crematorium toegestaan).

De stof voor de bekleding of voor een wade is bij voorkeur van hennep, bamboe of linnen. Wat betreft een wade, kan ik u voorlichten over mogelijkheden, óók wat u zelf kunt maken.

Vervoer

Op de dag van de uitvaart gaan u en de gasten op pad. Met elkaar kunnen we kijken of er zo min mogelijk verplaatsingen zijn door het afscheid op één locatie te laten zijn, of dat er met elkaar samengereisd wordt. Ook is een uitvaartbus mogelijk. Charon heeft een prachtige loopkoets die in Noord-Holland beschikbaar is.

Aspecten als bloemen, catering

Misschien zijn dat niet de aspecten waar u snel aan denkt als het gaat om duurzaamheid. Het vervoer en het telen van bloemen kost veel tot zeer veel energie en helaas wordt er vaak met gif gewerkt. U kunt nadenken over bloemen uit eigen tuin of veldbloemen. Ook beperkt u de hoeveelheid bloemen door bijvoorbeeld aan gasten een enkele, onverpakte bloem te vragen. U leest hier tips over duurzame bloemen.

De catering kan biologisch, ik werk met fijne cateraars samen die in deze regio werken.

Grafmonument

Voor veel grafmonumenten wordt graniet gebruikt, gedolven in verre landen en vaak door kinderarbeid verkregen. Er zijn andere mogelijkheden waarover ik kan vertellen én er is een onderneming  die grafmonumenten hergebruikt.

Tot slot

Duurzaamheid heeft, wat mij betreft, niet alleen met het milieu te maken. Het staat voor mij ook voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Eerlijk en transparant zijn, samenwerken met betrouwbare partners die ook naar duurzaamheid streven en respect hebben voor mensen.

Bij overlijden bel 06-12362256.
(Dag en nacht bereikbaar)